• Gepubliceerd in Clubnieuws
We schrijven zondag 1 juni 2014. Het vorig jaar geheel gerenoveerde sportpark van DAW Schaijk puilt uit met zo'n 3000 bezoekers. Een ongekende hoeveelheid supporters die zorgen voor een prima sfeer; het prachtige weer doet ook een duit in het zakje. Deze supporters komen niet voor het ontspanningstoernooi om de Piet Lange bokaal, maar voor de beslissingswedstrijd in de 3e klasse D van KNVB-regio Zuid II: het Osse Margriet tegen het Geffense Nooit Gedacht. Daar waar de Ossenaren al het behaalde kampioenschap hadden gevierd, waren de Geffenaren nog in volle training voor de nacompetitie. Echter; de KNVB besloot anders naar aanleiding van de ongeregeldheden in de laatste wedstrijd tussen beide rivalen voor de titel: Margriet kreeg 1 punt in mindering en dus moest een beslissingsduel op neutraal terrein de uitkomst bieden.Vanuit het bestuur van DAW werd een balletje opgeworpen: zou deze wedstrijd niet prima in Schaijk kunnen worden gespeeld? Een strakke mat, een grote moderne accommodatie, flinke parkeermogelijkheden (met hulp van de firma Jonkergouw), een tribune en aan de overzijde een heuvel waardoor alle bezoekers goed zicht zouden hebben op de wedstrijd, vele actieve vrijwilligers (hard nodig voor de organisatie) en een korte afstand tussen veld en kleedruimtes.Enkele dagen later werd duidelijk dat de wedstrijd inderdaad in Schaijk zou worden gespeeld. Beide besturen en KNVB gingen akkoord en dus konden Schaijk en DAW zich opmaken voor een grote toestroom van publiek op een op voorhand al als 'beladen' te bestempelen duel. Vanuit de KNVB kreeg het bestuur een 25 pagina's tellend draaiboek toegestuurd en het grote regelen kon beginnen. Twee dagen is met man en macht gewerkt aan de organisatie. Alle drie de clubs hebben daar aan meegewerkt, maar het grootste gedeelte van de organisatie kwam logischerwijs terecht bij de organiserende vereniging. DAW dus.Een supporterscoordinator moest worden aangesteld, een veiligheidscoordinator, een wedstrijdcoordinator, een contactpersoon voor de pers, een contactpersoon voor de politie, etc. Afstemming werd gezocht met de burgemeester van Landerd (als hoofd van de Landerdse politie), met de regionale politie te Uden en met de stewards van FC Oss. Parkeerproblemen moesten worden opgelost (want wat als er zo'n 2000 bezoekers op de wedstrijd zouden afkomen) en de logistiek van drank was ook een vraag (iedereen naar de bar in de kantine laten komen was geen optie; alcohol binnen en fris/koffie/thee via 3 drankpunten buiten bleek de oplossing). Extra kassa's moesten worden geregeld, toegangskaartjes, lootjes voor bal en levensmiddelenpakket, dranghekken, veldonderhoud- en belijning, etc. En wat te denken van de afstemming met het jeugdkamp en het ontspanningstoernooi (wat voor dezelfde zondag gepland stond). Maar vele handen maken licht werk en binnen een dag hadden we vrijwilligers voor alle taken: een omroeper, een hoofd scorebord, barpersoneel voor alle 4 de drankpunten, personeel voor de snackcorner, stewards voor de drankcontrole (geen alcohol buiten het terras), stewards voor veiligheid, parkeerwachten, lootjesverkopers, entreeheffers, veldmeesters, een veldbelijner, schoonmaakpersoneel, een gastvrouw en bezetting in de bestuurskamer, etc.Al deze vrijwilligers hebben zich uitstekend van hun van hun taken gekwijt. De organisatie was strak, aan alles was gedacht, er hebben zich geen incidenten voorgedaan en er zijn geen ontevreden geluiden geuit (behoudens misschien t.a.v. de einduitslag, maar daarop had de organisatie natuurlijk geen enkele invloed). Uiteraard is dit niet alleen de verdienste van DAW. Ook beide andere verenigingen hebben een voorname rol gespeeld en laten we beide ploegen met hun staf, het arbitrale trio en de aanwezige supporters niet vergeten. Namens DAW dank aan alle betrokkenen!Dan nog even kort over de wedstrijd: vanaf de aftrap maakt Nooit Gedacht een betere indruk. Margriet miste in Schuurmans en Visser twee belangrijke aanvallers, maar miste nog veel meer het ritme en de beleving. Geen enkel moment maakte Margriet de indruk de wedstrijd te willen winnen en juist die mentaliteit had trainer Van Wanrooy er bij Nooit Gedacht wél ingeslepen. Al binnen een kwartier vielen er 3 grote kansen te noteren voor Nooit Gedacht en over de hele eerste helft zeker het dubbele. Geffense spits Bijveld mocht zich de 0-0 ruststand het meeste aantrekken. Hoewel hij een ware plaag voor de Margriet-defensie was en veel arbeid in de wedstrijd stopte, wist hij niet te scoren uit de twee keer dat hij vrij voor Margriet-doelman Van Venrooij verscheen. Tijdens de rust putte de aanwezige Margriet-supporters moed uit de ongeschreven voetbalregel dat bij het missen van kansen het doelpunt vaak aan de andere zijde valt. Niets was echter minder waar, want de tweede helft ving aan zoals de eerste was geeindigd. Een aanvallend Nooit Gedacht en een onmachtig Margriet. Bij een gelijkspel zou uiteindelijk het doelsaldo beslissen en dat was in het voordeel van Nooit Gedacht, maar duidelijk was dat de ploeg uit Geffen het daarop niet wilde laten aankomen. Het wilde winnen en daarvoor deed het goede zaken in de 56e minuut. Een ingebrachte bal werd door Margriet-verdediger Haas verlengd in eigen doel. Niet Margriet, maar Nooit Gedacht zette daarna aan. Het wilde de wedstrijd voortijdig beslissen. En zo'n 10 minuten na de openingstreffer kregen de Geffenaren waar ze naar op zoek waren. Wouter Bijveld liet zien dat vandaag het spreekwoord 'driemaal is scheepsrecht' wél van toepassing was en maakte uit de 3e keer dat hij vrij voor Van Venrooij verscheen, geen fout. De 0-2 was een feit en de wedstrijd gespeeld. Pas na deze beslissing kwam Margriet beter in de wedstrijd en drong het aan. Het claimde nog een doelpunt na een balletje net wel of net niet over de doellijn, maar de uitstekend leidende scheidsrechter Kok kende geen doelpunt toe. Na nog een aantal minuten blessuretijd werd de, niet al te beste noch spannende, wedstrijd afgefloten met een 0-2 stand in het voordeel van de Geffense ploeg en dus mag Nooit Gedacht zich nu de officiele kampioen van de 3e klasse D noemen. De vreugde bij de Geffenaren was groot, evenals de teleurstelling en het verdriet bij de spelers, staf en supporters van Margriet. De sfeer na afloop op sportpark D'n Heuvel viel het beste te typeren als onwezenlijk, maar daar zullen ze in Geffen weinig van hebben gemerkt. De ploeg promoveert met het kampioenschap naar de 2e klasse! Meer over de wedstrijd via deze link. Fotoverslag Geert Manders en Ingrid Willems Foto's Ingrid via deze link: https://www.flickr.com/photos/dawschaijk/ Foto's Geert onderstaand: