• Gepubliceerd in Clubnieuws

 

 

Op zaterdag 7 januari vond de vierde en laatste voorronde van Simply the Best plaats. Deze voorronde werd door Victor tijdens zijn openingspraatje de ‘voorronde des doods’ genoemd. Niet vanwege het aanbod aan rondes, maar vanwege de deelnemende teams deze avond. Een flink aantal teams die jaarlijks hoge ogen gooien en meedingen naar de finaleplaatsen. Maar liefst vijf oud winnaars waren daarnaast aanwezig, waaronder de Quizards of Oss. Zij werden gevraagd om de felbegeerde, zeer goed gepoetste wisselbeker weer in te komen leveren en deden dit onder luid applaus van de deelnemende teams en het gezellig aanwezige publiek.

De eerste ronde op het radje was een mondelinge ronde die zorgde voor een ontspannen begin van de avond, want Sabine nam om het podium plaats op een stoel met een voorleesboek van Jip en Janneke op schoot, om 10 verhaaltjes voor te lezen die te linken waren aan een film of videoclip. Er werd aandachtig geluisterd en later bleek ook prima gescoord. 2 teams wisten deze voorronde zelfs te starten met 10 punten.

sabine_voorlezen.JPG

(Aandachtig werd er geluisterd wat “juf” Sabine te vertellen had foto Kim Kusters)

De hierop volgende ronde was een multimedia ronde, genaamd ‘Bondjes’. Die naam verraadde in dit geval al best wel wat, want er werden fragmenten van 10 Bond-titelsongs afgespeeld, waarvan de deelnemers de artiesten moesten noteren. Ook dat lukte aardig en na de eerste pauze bleken de heren van Olling Schik en Gein bovenaan te staan. Later bleken zij deze positie de hele avond te hebben bezet.

Ronde 3 was een mondelinge ronde met vragen rondom trouwen en het huwelijk. Bijna alle teams bleken te weten dat Fred van Leer het programma Say yes to the dress presenteert, maar inschatten hoeveel geld je kwijt bent als je op een zaterdag in de gemeente Maashorst wil trouwen, was een stuk uitdagender.

Zeker ook uitdagend was de vierde, schriftelijke ronde die op het radje zo mooi ‘Witte gij ‘t?’ heette. 10 foto’s van besneeuwde Schaijkse straten duiden bleek echt wel een flinke opgave, want ook al weet je waar de foto gemaakt is, dan moet je ook nog maar weten hoe die straat ook alweer heet…

Vervolgens was het tijd voor een smakelijke Mystery ronde. De boxen bleken gevuld met 10 doosjes met stukjes chocolade, waarover 10 vragen beantwoord moesten worden. Stukjes Twix werden gemakkelijk herkend, maar wat voor teken staat er nou precies in het puntje op de i? Toen de klok op 0 stond en alle antwoordenbriefjes weer mee naar boven gingen, werd er aan sommige tafels nog even heerlijk gesmuld van de chocolade. Op andere tafels was toen overigens al geen kruimel meer te bekennen.

chocoladeproeferij_voorronde_4_stb_20.JPG

(Een heerlijke ronde met een chocoladeproeverij foto Kim Kusters)

De schermronde die vervolgens werd gespeeld, toonde 10 foto’s van trofeeën waarover vragen werden gesteld. Deze ronde bleek voor de STB-deelnemers echt wel goed te doen en er werden dan ook 7 10-en binnen gesleept. De schriftelijke ronde die meteen daarna kwam stond in het teken van het Songfestival en werd ook goed gemaakt, maar er werd geen 10 binnengesleept. Gelukkig ook geen hele lage punten, dus vol goede moed kon na een pauze en tussenstand vooruit gekeken worden naar de twee laatste punten, die weer voor dubbele punten zouden zorgen. In het linker rijtje was nog van alles mogelijk dus de spanning was nog helemaal voelbaar.

Die spanning liep vervolgens naar een hoogtepunt toen Victor de ronde ‘cijfers en letters’ ging uitleggen. Voor sommigen bekend terrein vanwege het televisieprogramma dat tussen 1975 en 1988 op de Nederlandse televisie te zien was. Voor anderen zeker geen bekend terrein aangezien zij op dat moment nog lang niet geboren waren. In hoog tempo verschenen de 10 opgaven op het scherm, en er werd heel driftig meegeschreven. Vervolgens was het enige geluid dat we in de DAW-kantine hoorden, toch wel het kraken van hersenen. Want wat een opgaven, en dan mét flinke tijdsdruk, dat is niet gemakkelijk. Toch wisten de heren van Ut Wurd Wa A als enige team maar liefst 8 goede antwoorden op te schrijven en daarmee 16 punten binnen te hengelen.

Toen de allerlaatste ronde van alle voorrondes moest gaan beginnen, was de vermoeidheid nog voelbaar. Maar er was geen tijd om even bij te komen, want in deze multimediaronde moest weer scherp worden opgelet. Op het scherm verschenen 10 korte fragmenten uit een documentaire, waarover natuurlijk weer een vraag moest worden beantwoord. De V-tjes blijken documentaire-kijkers want zij scoorden als enige 18 punten in deze ronde en dat moet toch een goed gevoel geven zo vlak voor de eindstand..
Die eindstand liet overigens even op zich wachten door wat extra overleg, dubbelchecken en natellen van de organisatie, maar het mocht de pret niet drukken want zo rond de klok van 12 uur, verschenen de 7 finalisten op de grote schermen en werd er geapplaudisseerd voor de winnaars van de avond. Helemaal in het hoekje van de kantine blijk je dus best heel wat punten binnen te kunnen halen.

winnaars_voorronde_4_stb_20.JPG

(Olling schik en gein is ‘n hendig medicijn wint de laatste voorronde foto Kim Kusters)

Het was een enerverende avond en die ‘voorronde des doods’ bleek een behoorlijk slagveld voor een flink aantal teams dat toch eigenlijk elk jaar wel in de finale kan meespelen. Zo zie je maar dat niets zeker is en iedereen een kans maakt op dat zinderende eindspel. Die finale is gelukkig als vanouds gewoon gevuld met fanatieke teams die volgende week hopelijk onvermoeibaar en vlijmscherp mee zullen strijden om de beker en bekende badjassen. Zien we iedereen daar? Tot volgende week! uitslag_voorronde_4_stb_20.jpg

Nogmaals herhalen we even kort de spelregels voor de finale:

Er mag in een deelnemend team 1 wissel worden gedaan. Deze speler mag nog niet in een ander team hebben meegespeeld in deze editie van STB. Een team heeft minimaal 3 en maximaal 5 spelers aanwezig op de quizavond.