• Gepubliceerd in Clubnieuws

 

 

Op zaterdag 14 januari werd na 4 voorrondes dan eindelijk de grote finale van Simply the Best gespeeld. 26 teams zaten om stipt 20.00u met lichte spanning klaar om hun parate kennis de DAW-kantine in te slingeren.

Om de vaart er goed in te houden werd direct na Victors opening en uitleg over de bijzondere avond gestart met de eerste ronde. Een mondelinge ronde waarin beschrijvingen van gezelschapsspellen werden voorgelezen en aan de hand daarvan moest worden genoteerd om welk spel het ging. Meteen erna volgde een schermronde genaamd ‘Jonge Goden’. Er verschenen 10 foto’s van jonge sporters met steeds dezelfde vraag; wie is dit? Dat is bij een tweeling natuurlijk éxtra moeilijk, en bleek zélfs voor de ouders van deze tweeling een uitdaging.

Voor deze finalisten waren de eerste twee rondes geen hele grote uitdaging want er werd mooi gescoord en zo was de kop er dan ook vlot af. Ronde 3 was weer een schermronde, waarbij steeds 4 foto’s werden getoond en er moest worden beschreven wat de overeenkomst tussen deze 4 foto’s in 2022 was. Het was mooi om te horen en zien hoe de deelnemers eerst nog vertwijfeld keken naar foto 1 of 2, en dan bij 3 (of 4) ineens in overleg gingen met hun teamgenoten en het antwoord dachten te weten. Ronde 4 was een multimedia ronde over films, waarbij de teams vooraf zélf mochten bepalen over welke films ze een vraag wilden beantwoorden. De organisatie bleek een goede selectie van films te hebben gemaakt, want er was niet één film bij die door geen enkel team werd gekozen. De eerste 10 van de avond werd gehaald en dus werd er even geapplaudisseerd voor de mannen van ‘OD zet de joker in’.

En toen was het tijd voor de Mystery ronde van deze mooie finale. Al de hele avond stond er naast het podium een mysterieuze opstelling onder een zwart doek, en dat bleken de piano en accordeon van Frank en Niels van den Bogaert. Met een enthousiast applaus werden zij naar voren gehaald om vervolgens op weergaloze wijze met zijn tweeën in een razend tempo 30 fragmenten te spelen. Het tempo lag ontzettend hoog en het adrenalinegehalte steeg dan ook flink. Geen tijd om even na te denken ‘wat is dit ook alweer?’ .. want dan begon er alweer een nieuw nummer. Toch wisten de mannen van Ge Wit Oit Noit in deze ronde de volle 10 punten te behalen. In de volgende pauze was de belangrijkste vraag vanuit de deelnemers dit keer: ‘Spelen ze dadelijk nog wat langer? Wat jammer dat het alweer afgelopen is..’.

Frank en Niels STB 20

Hierna volgde een culinaire schriftelijke ronde met allerlei vragen rondom gerechten. Aan de hand van een beschrijving en foto moest genoteerd worden om welk gerecht het ging. Direct daarna werd nógmaals een schriftelijke ronde geselecteerd door het radje, en dat was een ronde over de zee. De vragen liepen in deze ronde flink uiteen; van ‘wat is de grootste vis ter wereld’ tot ‘welk Europees land heeft de meeste eilanden ter wereld?’. Er werden geen 10-en meer gescoord, dat leken de teams te willen bewaren voor de laatste twee ronden die hen dubbele punten zouden gaan opleveren.

Dat dubbele punten het scorebord flink op zijn kop kunnen zetten bleek in deze finale zeker; de ronde die volgde ging over iconische sportmomenten (we zagen Robin van Persie én Eddy the Eagle even langsvliegen op het scherm) en de allerlaatste ronde ging over gokken en het casino. Er moest even flink geteld en overlegd worden voordat de eindstand bekend gemaakt zou worden, ook omdat er een nieuw element aan de bekendmaking van de 4 finalisten was toegevoegd.

De beste 10 teams van de avond kregen namelijk à la ‘Wie is de Mol’ een rood of groen scherm te zien. Bij een groen scherm kon je je klaar gaan maken voor het finalespel en dat zorgde allemaal voor een flinke spanning bij de desbetreffende teams.

Uitslag_Finale_STB_20.jpg

De vier finalisten: Bitterballetjes dan Bamischijfjes, Ge Wit Oit Noit, ONO2 en Tis Wa met Bud moesten nog een benaderingsvraag spelen om nummers 1,2,3 en 4 te bepalen, aangezien zij op een gedeelde eerste en tweede plek stonden. Vervolgens konden zij zich opstellen aan de knoppen, met koptelefoons op en een behoorlijk bonzend hart in de keel.

Die spanning was echt voelbaar en de ontlading bij de eerste finalist: Tis Wa met Bud was dan ook groot toen zij de laatste speler van Bitterballetjes dan Bamischijfjes wegspeelden. Vervolgens speelden Ge Wit Oit Noit en ONO2 de andere halve finale, die werd gewonnen door de mannen van Ge Wit Oit Noit. De finale bestond dus (helaas, ja zeg ik toch even) enkel uit mannen. Maar natuurlijk een dik verdiende plek en ze lieten ook zien over stalen zenuwen te beschikken. Er werd zelfs gedurfd gedrukt, voordat Victor de vraag had afgemaakt. Uiteindelijk was het Ge Wit Oit Noit die nét wat sneller op de knop wist te drukken en daarmee de laatste speler van Tis Wa met Bud wist uit te schakelen. Een ontzettend mooie en spannende finale, die eindigde met het huldigen van de nummer 1, door ze de oranje (!) badjassen en wisselbeker te overhandigen.

winnaars_Ge_Wit_Oit_Noit_STB_20.JPG

En dat was hem dan weer voor dit jaar. Wij willen als organisatie via deze weg nogmaals alle deelnemers en het publiek bedanken voor hun enthousiaste aanwezigheid de afgelopen 5 weken. Natuurlijk bedanken we ook het barpersoneel en de nakijkers en hopen we iedereen eind dit jaar gewoon weer gezellig terug te zien!