• Gepubliceerd in Voetbalnieuws

Vanaf volgend seizoen gaat de KNVB een nieuwe voetbalopzet voor onze jongste jeugd invoeren. Veldafmetingen, aantallen, spelduur en spelregels; alles staat ter discussie. Het grote frame is al door de KNVB neergezet, voor de details en finesses raadplegen ze de verenigingen. Hoe gaat het er uit zien:

  • Bij de kabouters en JO7 verandert er niets.
  • JO8, JO9 en JO10 gaan op een kwartveld zes tegen zes gaan spelen.
  • JO11 en JO12 gaan acht tegen acht op een half veld voetballen.
  • Vanaf de JO13 verandert er niets. Zij spelen op een heel wedstrijdveld.

Reden voor de KNVB om hierop over te gaan is duidelijk: meer balcontacten, meer doelpunten en een snellere en betere ontwikkeling van het kind.

DAW heeft afgelopen twee weken volop geoefend met de nieuwe opzet. Het frame van de KNVB is neergezet en getest is hoe kinderen hier mee omgaan. Er is gespeeld zonder scheidsrechter, maar met een begeleider naast het veld die alleen ingrijpt als het nodig is. Verder is er getest met wedstrijdjes van 2x25 minuten en de week erop met wedstrijdjes van 3x15 minuten. Spelers dribbelen na een uitbal in om het spel te hervatten. Voor de keepers is afwisselend getest met het hervatten van het spel met een inworp of intrap. Na een doelpunt werd het spel hervat bij de keeper, niet in het midden.

Zoals bij iedere “grote” verandering zijn er voorstanders en tegenstanders. Deze kunnen behoorlijk uiteen lopen van “Dit is helemaal niets, blijf bij het oude” tot “hele positieve ontwikkeling, veel mooie nieuwe dingen gezien” DAW heeft geen invloed op de eerder genoemde randvoorwaarden, maar zal haar bevindingen over de details en finesses met de KNVB delen.

Het jeugdbestuur van staat positief tegenover de veranderingen en ziet vooral voordelen en kansen. Op het eerste oog lijkt het rommelig en druk, maar wellicht is dat nog wennen voor de kinderen. De kinderen zelf zijn enthousiast. Voordelen ziet DAW vooral omdat er meer gescoord wordt, kinderen (vooral de minderen) worden meer betrokken, hebben meer balcontacten. Dit omdat het veld kleiner is en omdat er minder spelers per wedstrijd op het veld staan. Alle kinderen zijn helemaal op na de wedstrijd, de betrokkenheid is hoog. Ook de mindere teams komen meer aan scoren toe, de goal van de tegenstander is sneller bereikt. DAW is er daarom ook voorstander om de keepers te laten uittrappen.

Op het einde van dit seizoen zal vanuit de KNVB meer duidelijk worden als de verschillende pilots bij de verenigingen geëvalueerd zijn. DAW zal dan ook weer gaan oefenen.