Voor de onbetwiste smaakmakers van Das Vierte stond afgelopen zondag een belangrijk duel op het programma: de inhaalwedstrijd tegen concurrent en streekgenoot Festilent 3. Juist: een referendumderby. Anders dan bij de wonderlijke volksraadpleging van deze woensdag, kon de leidsman van dienst nu slechts één van de drie hokjes aanvinken: alles naar Zeeland, alles naar Schaijk, of opsplitsen.

Na de zege van vorige week tegen UDI leek de waterdichte overwinningstheorie een feit: geen muziek voor aanvang van de wedstrijd en de bijbehorende DJ Rick van de Burgt minimaal een helft vanaf de kant toe laten kijken. Burgt leek die hint te begrijpen en voegde dit weekend in het belang van het elftal direct daad bij woord: hij verscheen ruimschoots te laat en zonder muziek op sportpark D’n Heuvel en kon de eerste helft – al vlaggend – vanaf de zijkant toekijken.

De ietwat onverstaanbare arbiter vond de afgang van Burgt nog niet genoeg en besloot hem bij de eerste de beste gelegenheid compleet te negeren. De bal belandde via een heuse carambole precies tussen de achterhoede en de keeper en arriveerde zodoende bij een Festilenter in buitenspelpositie. Die werkte de bal van dichtbij strak binnen en aangezien de Italiaanse scheidsrechter geen zin had om de buitenspelregel toe te passen, mocht die goal de boeken in: 1-0. Das Vierte herstelde zich daarna van een zeer matige openingsfase en kreeg langzaam maar zeker het betere van het spel. Echte kansen werden nog niet genoteerd, totdat Robin van den Heuvel zijn geluk beproefde in de vijandelijke 16. Al slalommend werd hij door een verdediger van zijn sokken geduwd en daarvoor gaf de Cullina van Zeeland enigszins makkelijk een strafschop. Newborn penaltykiller JVL aarzelde geen moment en schoot onberispelijk binnen: 1-1! Wat volgde was een slotfase van de eerste helft waarin Das Vierte duidelijk het betere van het spel had. Desondanks kwam de gevaarlijkste uitbraak op naam van Festilent. Uit de omschakeling konden de blauwhemden met tweeën op het doel van Daan Janssen af, maar Rik ‘Novio Magus’ van Summeren verdedigde alert mee en voorkwam daarmee een bijna zekere tegentreffer. Direct daarna floot de scheids voor het einde van de eerste helft, waardoor het lauw bakske thee met een 1-1 ruststand opgezocht werd.

Tijdens de Halftime Show werd de centrale middenvelder van Festilent gepromoveerd tot doelman en dat gaf de Schaijkse burger moed. Het devies luidde dan ook om vanuit allerlei standen op doel te schieten. Het leidde tot een rommelige openingsfase van de tweede helft, waarin nauwelijks goede kansen gecreëerd werden. Uitzondering op die regel was Robin van den Heuvel, die op aangeven van chefkok Jans bij de tweede bal binnen kon koppen. De scheids had zijn notitieblokje al bij de hand om de 1-2 te noteren, maar dat was helaas iets te voorbarig. Halverwege de tweede helft kon dat notitieblokje alsnog te voorschijn getoverd worden. Das Vierte profiteerde uit een corner die even daarvoor op een hilarische manier door de Zeelandse keeper weg gegeven was. JVL draaide de bal in, waarna bijna iedereen onder, naast, tegen of tussen de bal door ging. Bijna iedereen: een verdediger van Zeeland bleek behulpzaam en promoveerde de corner tot doelpunt: 1-2!

Niet veel later kon Das Vierte het duel definitief vanaf de penaltystip beslechten, nadat een verdediger van de gastheren de bal ving, hem klem had en er vervolgens binnen het strafschopgebied een afstand van zeven meter mee overbrugde. Toch was het onze Italiaanse vriend volledig ontgaan, waardoor de beslissing in het duel uitbleef. Door noeste arbeid, goed keeperswerk van Daan ‘wanneer hou ik nou eens de nul, ik lijk Ralf Albers wel’ Janssen en een gebrek aan overmatige kwaliteiten bij de tegenstander hield Das Vierte dapper stand. Met deze tweede zege op rij klimt de ploeg naar de zevende plek op de ranglijst en een gedeelde eerste plek in de periode! Volgende week kan de ploeg wellicht ook een andere concurrent aan de zegekar binden: Achates 3.