• Gepubliceerd in Voetbalnieuws

Deze zondag werd de geestelijke weerbaarheid van de heruitvinders van het voetbal flink op de proef gesteld. Waar Das Vierte normaal gesproken bij thuiswedstrijden kan rekenen op een warm onthaal door Leo van Mun, gevolgd door een goed bezochte thuiswedstrijd op een stralend groene grasmat die met liefde aan ons ter beschikking is gesteld, zo anders was dat nu. Dit keer moest Das Vierte namelijk halverwege de koffie al in de auto’s springen, om zich op tijd op te kunnen maken voor een bekerwedstrijd op het verlaten sportpark van Achates in Ottersem.

Althans, op tijd… Kennelijk vierde de familie ‘Vermoeiend geziever’ haar Familieweekend, want zowel Luuk ‘zwetsgoeroe’ Willems als Rick ‘nie poetse maar lulle’ v.d. Burgt lieten het ernstig afweten. De smoesjes waren gelukkig voorbeeldig voorbereid. Met name het verhaal over de onverwacht overstekende paarse egel met een licht geïrriteerde eekhoorn op zijn rug kon nu eenmaal niet verzonnen zijn. Desondanks waren onze wissels al ruim voor de persconferentie in Ottersem bekend.

Bij aankomst in Ottersum werden de ietwat stug ogende legendes van Das Vierte verwelkomd met het plaatselijke kampioenschap Houthakken op het Dorpsplein. Helaas paste dat niet in onze agenda’s en trokken we vol goede moed verder naar de Niersvallei, voor de uitwedstrijd tegen Achates 2.

Na een erg korte warming-up begon Das Vierte geconcentreerd aan het eerste bedrijf. Achates had duidelijk meer balbezit, maar kon daar op de vijandelijke nauwelijks wat mee uitrichten. Das Vierte stond goed georganiseerd en gaf hierdoor bijna niets weg. Eén keer kwam de thuisploeg dwars door het midden toch oog in oog met goalie Janssen te staan, maar die verkleinde zijn goal goed en bracht knap redding. De meeste kansen waren echter voor onze noest hard werkende oranjehemden. Zo mocht Mas Bartens uit het niets opeens helemaal in zijn eentje en ongestoord op de vijandelijke keeper af. Met een voorsprong van 41 meter op de dichtst bij lopende verdediger liep Mas helaas een lekke band op en binnen vier seconden was zijn voorsprong als sneeuw voor de zon verdwenen. Vanaf een kleine 20 meter probeerde hij het met een opmerkelijk buitenkantje rechts, maar daar kon de Ottersumse doelman niet heel nerveus van worden. Toch zou Das Vierte nog in de eerste helft op voorsprong komen. Met 14 PK aan duelkracht kwam Dennis ‘the Menace’ Geurts in balbezit en die bal zag men pas in het doel weer terug: 0-1! Bart Derks had de Schaijkse score vanaf rechts nog wat verder op kunnen voeren, maar hij haalde de trekker helaas niet goed over. Toch zouden de Oranjeosi nog voor het drinken van de thee op 0-2 komen. Vlak voor rust kreeg De Grote JVL de bal aangespeeld en uit de draai haalde hij snel en verrassend goed uit in de korte hoek: 0-2!

De Ottersumse Leo van Mun besloot dat het tijd was voor drastische maatregelen. Alle lokale kruideniers werden opgetrommeld om hun suikervoorraden af te geven bij de poort van het sportpark en die suiker werd in zijn geheel in de theepot van de bezoekende ploeg gegooid. Dat leidde niet alleen tot 14 uitgevallen tanden en 9 rotte kiezen, maar het had bovendien een verlammend effect op het energieniveau van Das Vierte. Zo liet Thomas van Backel zich al in de eerste minuut van het tweede bedrijf opzichtig poorten. Ook gelegenheidsnestor Lim van der Tinden – alle veteranen van dienst waren ziek, zwak of misselijk of hadden betere dingen te doen – deelde in de malaise en toverde een ouderwetse ‘ik heb de doos nog om mijn schoenen zitten’ punter uit de hoge hoed.

Voor het overige viel er niet veel meer te genieten op de Niersvallei en na 45 troosteloze minuten floot de scheidsrechter van dienst maar al te graag voor het einde van de wedstrijd. Hiermee was voor Daan Janssen de eerste ‘Clean Sheet’ van dit seizoen een feit en daarmee sneuvelde na ruim anderhalf seizoen ook zijn jacht op het oeroude record van de – eveneens oeroude – Ralf Albers, die het in de jaren ’70 voor elkaar kreeg om zo’n zes seizoenen op rij niet de 0 te houden… Tot een verder avontuur in de beker mocht deze topprestatie helaas niet leiden, want met vier punten is Das Vierte op een tweede plek in haar poule geëindigd.

Tagged under Senioren