• Gepubliceerd in Voetbalnieuws

Op de kolkende en tot de laatste staanplaats uitverkochte grasman van Veld 4 traden de publiekslievelingen van Das Vierte afgelopen zondag aan tegen het op één na beste van Norbert én Litta: NLC 2. Om er zeker van te zijn dat iedereen scherp en gretig aan het duel zou beginnen, draaide DJ Burgt als erkend palingvisser in het kleedlokaal speciaal voor ons zijn favoriete huisplaat: Vissen.

Met de adrenaline en het doorzettingsvermogen van een forel die tegen een waterval omhoog wil zwemmen, schoten de Oranjehemden fanatiek uit de startblokken. Toch waren het de gastheren die al vroeg in het duel op voorsprong zouden komen. In een rommelige fase slaagde Das Vierte er niet in om de bal op een goede manier bij het Schaijkse doel weg te krijgen, waarna één van de bezoekers van dichtbij met een lullig hakballetje kon profiteren: 0-1. Daardoor niet ontmoedigd trokken de leeuwen van 4 direct weer ten strijde. De Grote JVL dacht de vijandelijke goalie gefopt te hebben, maar die keerde de bal nog net voor de lijn. Ook de inglijdende Mister Bookmaker kon daar niets aan veranderen. Wie daar wél wat aan kon veranderen, was De Man In Het Zwart. Nog bijkomend van een eerdere vernietigende sprint op het rechte stuk, beoordeelde hij vanuit de middencirkel dat het wit-blauwe leder de achterlijn tóch gepasseerd had: 1-1! Dat leidde tot een stormvloed van protesten en op advies van zijn Norbertse of Littase assistent besloot de – anders zo onvermurwbare – leidsman het doelpunt alsnog te annuleren.

Das Vierte was wakker geschud en trok het duel steeds meer naar zich toe. De bezoekers moesten hoofdzakelijk teren op de kwaliteiten van twee of drie spelers en dat bleek onvoldoende om het hard werkend collectief van DAW 4 genoeg te ontregelen. Bart Derks lanceerde na ongeveer twintig minuten de Grote JVL, die oog in oog met de ballenvanger van NLC ijzingwekkend rustig bleef. Met een beheerste schuiver in de linkerhoek prikte hij raak: 1-1! In het vervolg van de eerste helft was DAW 4 de bovenliggende partij en kwam het achterin nauwelijks meer in de problemen. Inderdaad: nauwelijks. Vlak voor rust stond de Helmenator nog even na te genieten van een rare sliding op zijn verkeerde bil, waardoor hij zijn tegenstander even uit het oog verloor. Die aarzelde vanaf ruim twintig meter geen moment en uit het niets joeg hij de op het oog houdbare bal achter goalie Sjoerd den Brok tegen de touwen: 1-2.

Twee minuten en veertien seconden konden de Das Viertelingen hevig teleurgesteld hun bakkie thee opzoeken: Halbzeit. Chef Kouwe Schotel was deze editie weer eens in een pan aan het roeren, waardoor de wijze teksten bij de thee van iemand anders moesten komen. Gelukkig had Teun ‘Jans’ – what’s in a name – Van der Zanden een passende tegeltjeswijsheid: ‘Kom op jongens, als je 2-2 maakt dan staat het gewoon weer gelijk.’ Een diep doordachte quote, die ongetwijfeld in het rijtje klassiekers als "Mijn God, Mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk" en “That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind” terecht komt.

In een hectische openingsfase van de tweede helft was de eerste grote kans voor DAW 4. Op een vernuftig steekballetje van Bart ‘rechtsback is my middle name’ Janssen kon Mister Bookmaker op links vrij uithalen. Helaas belandde zijn schot aan de verkeerde kant tegen het net en was de scheids deze keer niet bereid het doelpunt goed te keuren. Uit de eerstvolgende uitbraak van NLC 2 kregen de bezoekers de uitgelezen mogelijkheid om het duel voortijdig te beslissen. Doelman Den Brok werd rustig omspeeld en niets leek de 1-3 nog in de weg te staan. Althans... Als een duveltje uit een doosje was daar Denker des Vaderlands Teun ‘Jans’ van der Zanden, die met zijn eerste sliding in acht seizoenen tijd vlak voor de doellijn vakkundig een dodelijke tegentreffer voorkwam. Dit bracht oerkrachten in Das Vierte naar boven en in korte tijd zette de formatie van Oberste Van der Zanden het duel naar hun hand. Een goede voorzet van Bas ‘trainen is ook zoiets’ Martens werd in de 7e minuut na rust door de Grote JVL knap ineens uit de lucht binnen geschoten: 2-2! Met nog een kleine veertig minuten op de klok rook Das Vierte bloed en dan is normaal gesproken het hek van de dam. Zo ook nu. Na goed doorgaan van de Rick ‘slidings for life’ van de Helm was Bart ‘benjamin’ Derks alerter dan de doelman en van dichtbij wist hij de bal tot zijn eigen opluchting met zijn suikerbeen binnen te schuiven: 3-2!

Das Vierte had het duel gekanteld en wist ook in de slotfase, waarin de bezoekers nog een paar keer dreigend aan de bel trokken, relatief eenvoudig overeind te blijven. Zo pakten Helm en Jans in één weekend zes punten tegen NLC, na hun eerdere driepunter met de A2. DAW 4 begint hiermee overtuigend aan de Tweede Periode, nadat de eerste periode vorige week al door DAW 5 in de wacht gesleept werd: Proficiat! Onze goede start in periode 2 werd uiteraard vol overgave gevierd op de Wildwinterkermis in de kantine. Ook daar sleepte Das Vierte nog de nodige prijzen in de wacht en het zou nog lang onrustig blijven aan de Bossestraat...

Tagged under Senioren