75 jarig jubileumfeest
- Geschreven door Martijn de Graauw
- Gepubliceerd in Historie
Zondag 31 augustus 2014 was een historische dag voor DAW. Deze dag vierde zij namelijk haar 75-jarig bestaan. DAW vierde dit met een heus jubileumweekend, waarvan de hele club kon meegenieten. Om dit te voor elkaar te krijgen, werd halverwege het seizoen ’12-’13 een tienkoppige commissie ‘75-jarig bestaan’ opgericht met afgevaardigden uit de gehele vereniging: Annemarie van Asveldt, Erwin Christiaans, Bert Knipping, Jet van der Linden, Leon van de Rande, Hanny van Uden-Romme, Pepijn van der Ven, Rob van der Ven, Mari van der Venne en Tinie Verstegen.
De periode waarin het jubileumweekend georganiseerd werd, liep van mei 2013 tot en met augustus 2014. Uiteindelijk werden niet alleen tijdens het jubileumweekend activiteiten ontplooid: het zou een heus jubileumjaar worden.
Activiteiten in de maanden voorafgaand aan het jubileumweekend
Op 16 februari 2014 werd afgetrapt met een DAW-veiling. Die dag speelde het vaandelteam tegen Herpinia, dus een volle kantine was bij voorbaat gegarandeerd. Per verkochte consumptie ontving men die dag een bon, waarmee men tijdens de veiling kon bieden op diverse artikelen. Onder aanvoering van veilingmeester Leonard Steetsel werd de veiling een grandioos succes. Leonard had in het verleden zijn kwaliteiten op het podium al getoond als grootvorst van het Moesland. Deze klus was hem dan ook op het lijf geschreven.
DAW moest drie maanden wachten op de volgende activiteit, maar de commissie ‘75-jarig bestaan’ zette dan ook hoog in. Het streven was namelijk om alle DAW’ers op een foto te vereeuwigen. Om een grote opkomst te realiseren, werd voor de jeugd een ballonnenwedstrijd geregeld. Vanaf sportpark D’n Heuvel verlieten honderden ballonnen met retourkaartjes het terrein. Vijfentwintig kaartjes kwamen in de loop van de weken retour. De ballonnen die het verste weggeblazen werden, kwamen allemaal uit Duitsland. De ballon van Tico Cissen (uit de E-jeugd) zou uiteindelijk maar liefst 350 kilometer verderop gevonden worden.
Opmerkelijk was dat één ballon retour kwam uit Frankrijk. Niemand minder dan Tinie Verstegen probeerde de boel te flessen. Hij was echter vergeten zijn Franse postzegel af te stempelen op vakantie en viel als mede-commissielid dan ook door de mand. De foto werd een groot succes. Vanaf een hoogwerker werd een foto genomen van de oranje zee die de tribune bevolkte.
Het jubileumweekend: vrijdag
In de weken voorafgaand aan het jubileumweekend zette de organisatie de spreekwoordelijke puntjes op de i. Via diverse kanalen werd er gecommuniceerd over het jubileumweekend. Internet, krant, social media, flyers, Landerd-TV, uitnodigingen voor (oud)-leden. Geen enkel medium bleef onbenut om het jubileumweekend goed in de markt te zetten. Uiteindelijk was het zover.
Het sportpark was flink aangekleed voor de festiviteiten
Op vrijdag 29 augustus werd afgetrapt met een barbecue voor alle volwassen DAW’ers, inclusief partner. Van 18.00 uur tot 20.00 uur verzorgde Keurslager Van Kraaij deze happening voor ongeveer vierhonderd personen die allen in sportkledij verschenen. Voordat de festiviteiten werden vervolgd, was er ruimte voor een serieuze noot: er werd stilgestaan bij het overlijden van DAW’er Kees Jordens, eerder in de week, op 73-jarige leeftijd. Een indrukwekkende minuut stilte volgde. Vervolgens was het tijd voor de opening van het feestweekend. Dit werd gedaan met de onthulling van de foto waarop alle DAW’ers tegelijkertijd zijn vastgelegd. Ook mocht de voorzitter van de supportersvereniging, John van Orsouw, het tweehonderdste lid van de vereniging aankondigen. Albert van der Linden werd als tweehonderdste lid in het zonnetje gezet. Aansluitend werd voor de eerste keer het nieuwe clublied ten gehore gebracht, speciaal voor het jubileum ontwikkeld door Ton Hommeles en Niels van den Bogaert (artiest: De Heinies, titel: De aanhouder wint).
In afwachting van de band Groove Department
De sfeer kwam er meteen goed in en die sfeer werd voortgezet toen de band Groove Department het podium betrad. Deze negenkoppige formatie zorgde voor de muzikale noot. Het thema die avond was sport. Genodigden hadden de simpele opdracht meegekregen: verkleed je in de aard van het thema. Zoals al vaak te zien was met de Schaijkse carnaval trokken de mannen van Vûr Mekoar ook nu de aandacht met hun opvallende verschijning. Verkleed als Friese Fierljeppers met bijbehorende stok sleepten zij de prijs in de wacht voor de beste verkleding.
Het jubileumweekend: zaterdag
De zaterdagochtend- en middag stond in het teken van de jeugd. De jongste jeugd (E-jeugd, F-jeugd, mini-pupillen en kabouters) ging de velden op om een fancy fair af te werken. Met het schieten op een snelheidsmeter, toren schieten, precisie schieten, een zeskampspel en voetballen op het ‘pannaveldje’ vermaakten de jongste leden van DAW zich opperbest. Daarnaast werden ze geëntertaind door Clown Snoepy.
Zeskamp voor de jeugd
Nadat de buikjes ook nog eens gevuld waren met friet en snacks van de frietkar kwam de oudere jeugd naar DAW, voor het afwerken van de zeskamp. Daarnaast stond het spel ‘Op de stropdas’ op het hoofdveld. Degenen met de meest zuivere trap wonnen kaartjes voor de wedstrijd Heerenveen-PSV in het Abe Lenstra stadion. Helaas was de regen een spelbreker en moesten de activiteiten van zaterdagmiddag vroegtijdig worden afgebroken.
Tenslotte werd op zaterdag ook de nieuwe DAW-kledinglijn gepresenteerd, welke voortvloeide uit de contractverlenging met zowel kledingfabrikant Jako als leverancier Van Tilburg Mode en Sport uit Nistelrode.
Jubileumwedstrijd
Gelukkig brak de zon precies op tijd door en kon de jubileumwedstrijd tussen het DAW van nu (actief voetballende leden uit de verschillende seniorenteams van DAW, veelal met een kaderfunctie) tegen het DAW van vroeger doorgang vinden. Bij het laatste team trokken vele oudgedienden de schoenen weer uit het vet om de strijd aan te gaan met de jeugd. Enkele tientallen personen waren hiervoor uitgenodigd in de maanden hiervoor.
Twee samengestelde DAW-teams speelden de jubileumwedstrijd
Met de rijke historie van DAW hadden dit er nog veel meer kunnen zijn. In dit geval dus jammer dat het voetbalspel met 11 tegen elf gespeeld wordt. Leuke anekdote betreft de afmelding van Erik Langendijk. De heer Langendijk, met zijn spel een belangrijk persoon in de historie van de Schaijkse oranjehemden, stuurde per e-mail een afmelding. Dat op zichzelf was niet heel bijzonder. Wel de vermelding dat hij heden ten dage met een stok liep en dat dat volgens hem niet werd toegestaan door de scheidsrechter.
Met coaches Theo van der Linden, Henk van Ras, Jan Kusters, Gerard van Zwam, Willy van der Zanden en Theo Zwaans (d’n Huck) was de sfeer gewaarborgd. Samen maakten ze er een groot voetbalfeest van. Oude tijden herleefden. Niet alleen op het veld stond een stuk van de historie van DAW, maar ook langs de lijn. Leo van Mun, Harrie van der Heijden, Frank van Rooij en Patrick Droomers vlagden ieder een helft. De fluit werd gehanteerd door Henk van der Zanden en de scheidsrechter van DAW tijdens het kampioenschap van 1978.
1000ste DAW-lid Kees Aarts verrichtte de aftrap
Onder toeziend oog van het duizendste lid Kees Aarts als mascotte, ging de wedstrijd gelijk op en eindigde in een 1-1 gelijkspel. Theun Laurant en Erik van den Heuvel kwamen op het scorebord. Om de uitslag of het vertoonde spel ging het uiteraard niet. De derde helft werd een gezellig samenzijn voor alle DAW’ers en overige belangstellenden, onder muzikale begeleiding van DJ Mark Steetsel.
Het jubileumweekend: zondag
De zondag werd in de vroegte ingeluid met mooie woorden en gebed van Pastoor Spiertz. Hierna wierp iedereen zich op het ontbijt, geschonken door de supportersvereniging van DAW. Aansluitend was er een reünie, die net als de receptie op touw was gezet door Tinie Verstegen, Frans van Boekel, Leo van den Heuvel en Wim van Son.
Veel belangstelling voor DAW-tentoonstelling
Tijdens deze reünie deed zich een mooi moment voor in de geschiedenis van DAW. Het allereerste Lid van Verdienste werd bekendgemaakt. DAW kende al een tweetal onderscheidingen: allereerst, de titel clubman/clubvrouw van het jaar, die jaarlijks werd toegekend tijdens de nieuwjaarsreceptie en ten tweede, het erelid. Een tussencategorie was er niet. Het hoofdbestuur van DAW vond dit een uitgelezen mogelijkheid om dit veranderen.
Niemand minder dan Jan Vos, 62 jaar lid van DAW en jarenlang actief binnen de Schaijkse club, werd naar voren gehaald om gehuldigd te worden als Lid van Verdienste. Onder toeziend oog van vrouw en kleinkinderen volgden er mooie woorden van voorzitter Henrie Lamers en ontving Jan een mooi beeld voor op de schouw.
De reünie werd vervolgd met een foto waarop alle DAW’-ers op de gevoelige plaat werden vastgelegd die veertig jaar of langer lid waren van DAW. Bijzonder was ook de foto waarop de leden werden vastgelegd die zestig jaar of langer lid zijn: Jan Vos, Adriaan Spijkers, Wim van Hees, Piet van Mun en erelid Harrie van der Zanden (maar liefst 73 jaar lid).
Wim van Hees, Piet van Mun, Adriaan Spijkers, Jan Vos en op de voorgrond Harrie van der Zanden
Gedurende de hele dag was een tentoonstelling uitgezet, die de historie van DAW goed in beeld bracht. In de middag was er een drukbezochte receptie met mooie woorden en anekdotes van onder andere de voorzitters van Herpinia (Willy van Grinsven), Achilles Reek (Titus Engbers) en Jos Heutink van de KNVB. Uiteraard kwam ook Prins Joep d’n Urste (prins Der Moeslanden) nog aan het woord en volgden muzikale hoogstandjes van muziekvereniging Concordia.
De uurtjes kabbelden voort en langzaamaan kwam er een gezellig einde aan een mooi en indrukwekkend feestweekend. Maar niet voordat door alle nog aanwezigen het podium werd beklommen en uit volle borst het nieuwe clublied werd meegezongen. DAW kon er weer 25 jaar tegenaan.