• Gepubliceerd in Voetbalnieuws
Degradatie was deze week trending topic binnen de gelederen van DAW. Niet zozeer het mogelijk afzinken van ons vlaggenschip hield de gemoederen bezig. De aandacht ging vooral uit naar het dreigende demasqué van de uitvinders van het totaalvoetbal in de kleine, de middelgrote en de grote ruimte: DAW 4.


Om het vege lijf te redden, moest DAW 4 het hoofd boven water zien te houden in een rechtstreeks duel om de Landerd-cup. De tegenstander was namelijk het even laag gepositioneerde Festilent 4 en het decor van het strijdtoneel was het hoofdveld van sportpark De Bundel. Aan de voorbereiding kon het niet liggen, want de ongelauwerde hoofdrolspelers van Das Vierte verschenen allen kwiek en monter bij het als gewoonlijk weer goed verzorgde slotdagontbijt. Er zijn maar weinig dierentuinen die beschikken over een Vis die er als de kippen bij is, maar wanneer je een all-you-can-eat arrangement regelt voor vijf euro, dan kun je er donder opzeggen dat de voltallige Visschersclan ruim vóór openingstijd aanwezig is. Slotdag 2014 vormde hierop geen uitzondering.

De nodige calorietjes rijker vertrokken we naar Zeeland, in de wetenschap dat op ons de zware taak rustte om degradatie van DAW 5 te voorkomen. Die sociale druk leidde tot een op de tanden getergd DAW 4, dat vanaf de eerste minuut goed georganiseerd en uitstekend combinerend van start ging. Er leek maar één ploeg niet te willen absteigen en dat was Das Vierte. Binnen tien minuten kon de eerste goede kans van de wedstrijd genoteerd worden. Tim van der Linden toonde aan zowaar ook over aanvallende kwaliteiten te beschikken en leverde een loepzuivere voorzet af op de Vis. Helaas was Kai nog te druk bezig met het niet verliezen van zijn ‘Ik zal nooit meer natrappen’ weddenschap met Luuk Willems, waardoor hij niet genoeg kracht in het schot kon leggen. Festilent 4 kreeg ondertussen ook een klein kansje, maar trouwen invaldoelman Antoine van Ras bracht gelukkig redding. Na een goed kwartier werd de dadendrang van DAW 4 beloond met een verdiende treffer. Petje van der Heijden, in zijn eer gekrenkt doordat hij twee keer op de ondankbare positie linkshalf werd opgesteld, krulde de bal met rechts vanaf 25 meter snoeihard de kruising in: 0-1! Niet veel later kreeg Mister Bookmaker op aangeven van ti-ta baltovenaar Baleer een uitgelezen kans om de 0-2 aan te tekenen, maar helaas faalde hij oog in oog met de goalie. Ook Petje was vanuit een moeilijke hoek dicht bij een verdubbeling van de Schaijkse voorsprong, maar zijn inzet belandde op de binnenkant van de paal. Festilent 4 kreeg aan de overkant ook een aantal goede kansen, maar die werden om zeep geholpen door de wat minder getalenteerde uitvoering van de Van Haaren-familie, of werden uitstekend gekeerd door een in bloedvorm verkerende Antoine van Ras. Na ruim een half uur deelde het Oranje Gevaar een ferme tik uit aan de blauwhemden. Tim van der Linden verdubbelde zijn persoonlijk wedstrijdrecord ‘geslaagde voorzetten’ en bezorgde de bal met precisie op het hoofd van uitblinker Peter van der Heijden, die met een leip boogballetje tegendraads binnen kopte: 0-2! DAW 4 zat op de spreekwoordelijke rozen en voer halverwege het duel de virtuele veilige haven binnen.

In het tweede bedrijf was alles anders. DAW 4 leek zich vanaf de eerste minuut te beperken tot het verdedigen van de voorsprong en door een aantal wissels van Festilent kwam het steeds verder onder druk te staan. De tweede helft had veel weg van de veertiende aflevering uit het derde seizoen van de kaskraker ‘Unter Siege’. Het was vrouwen en kinderen eerst, maar aangezien er maar één vrouw met één kind was meegereisd, werd het al heel snel plan B: ballen wegrossen. Dat ging ongeveer twintig minuten goed, maar toen liep een vijandelijke buitenspeler weg uit de ruggen van de Schaijkse achterhoede en tekende voor de aansluitingstreffer: 1-2. DAW 4 wankelde en het leek rijp voor de slacht. Desondanks leek een 1-3 in de maak, toen de Vis mister bookmaker vrij voor de keeper zette. Helaas was dat de Zeelandse vlagger net wat te riskant en jaagde hij zijn pin rap de lucht in. De scheids aarzelde geen moment en boorde de kans met zijn floot de grond in. De sfeer op het veld werd wat grimmiger en over en weer werden een aantal onvriendelijke bejegeningen uitgewisseld. Veel van de gekozen betitelingen zouden het bij Lingo niet hebben gered, al was het alleen maar vanwege het feit dat het vaak niet eens om zes- of tienletterwoorden ging. Ongeveer een kwartier voor tijd sneuvelde voor de zoveelste keer dit seizoen een voorsprong van DAW 4: 2-2. Bij deze stand zou Schijndel 4 met een overwinning op WHV 2 uit Loosbroek op gelijke hoogte met DAW en Festilent kunnen komen en een spannende nacompetitie dreigde. Dat konden we natuurlijk niet riskeren. Teun ‘tweede menu gratis’ van Tilburg was nog het dichtst bij de 2-3, maar helaas viel de beslissing in extremis aan de andere kant. Festilent 4 liep met een 3-2 overwinning (90+3) van het veld en DAW moest angstig in de wachtkamer plaats nemen.

Rond 13.51:42 bereikte ons het heuglijke nieuws dat de wedstrijd WHV 2 – DAW 4 in 4-4 geëindigd was, waardoor DAW 4 met 0 punten in jaargang 2014 op een trotse tiende plek geëindigd is. Dat werd gevierd met een geweldige slotdag, onder aanvoering van DJ Jason. Heineken nam geen risico en liet nog snel een extra vrachtwagen met bierfusten aanrukken. Hoogtepunt was het afscheid van misters DAW 4 Ferry Appelhof en Eric Verstegen, die zich het afgelopen seizoen met verve hebben gestort op het assistenttrainerschap. Verder maakten ook de twee minuten van absolute stilte om 19.58u grote indruk. Waar de ramen er om 19.57u bijna het complex uit trilden van de muziek, kon je een minuutje later een geblesseerd micro-organisme horen vallen. Kennelijk kunnen excessief alcoholgebruik en respect bij DAW gewoon hand in hand gaan.
Tagged under Senioren