Compleet in strijd met de gebruikelijke tradities, verzamelden de geweldenaren van DAW 4 zich deze week een kwartier voor de afgesproken tijd bij DAW, voor een heuse wedstrijdbespreking. Tijdens deze wedstrijdbespreking hulde Commandant der Strijdkrachten Willy van der Zanden zich in duistere nevelen. Het hoogtepunt van zijn toespraak: “Je bent niet op tijd wanneer je op tijd bent, maar wanneer je vijf minuten te vroeg bent. Kwart voor elf aanwezig, betekent tien over half elf aanwezig. Elf over half elf is ook nog op tijd, maar wanneer je gewoon op tijd komt, dan ben je te laat.” Historisch! De keramische tegeltjes waarop deze tekst vereeuwigd is, zijn dan ook niet aan te slepen.

Na de vondst van een pad in de schoen van Lars van Leijsen vorige week, waren we benieuwd welk dier we dit keer in onze ark zouden aantreffen. Het bleek een spin van het kaliber van een Goliath reuzenspin. Met vereende krachten werd de geleedpotige vijand bedwongen, zodat we ons konden opmaken voor de wedstrijd.

Bij de aftrap bleek het gros van de selectie nog steeds onder de indruk te zijn van de inspirerende speech van coach Willy. Als ware Nietzsches, Arestoteli en Plati ijsbeerden de spelers over het veld en de rood-witte vijand uit Volkel werd geen strobreed in de weg gelegd. Dat leidde na anderhalve minuut al tot de 0-1. Één van de Volkelaren kon vanuit een corner tussen drie prakkiserende oranje filosofen ongehinderd binnen koppen. DAW 4 had het lastig en kwam zelf nauwelijks aan voetballen toe. De meeste duels gingen verloren, de tegenstander kreeg teveel tijd om de vrije man te zoeken en in balbezit werd te vaak voor een te moeilijke oplossing gekozen. Volkel bleef eenvoudig overeind en de vijandelijke doelman kon zich hoofdzakelijk bezighouden met korfballen kijken en klavertjes vier zoeken. Aan de overkant wist Volkel nog wel een paar keer gevaar te stichten. Na ongeveer een half uur werd de achterstand zelfs verdubbeld. De Volkelse voorhoede – niet verkrijgbaar als Suske en Wiske album – profiteerde optimaal van een opgeheven buitenspelsituatie en doelman Tom van Casteren werd met een boogbal koppend kansloos gelaten: 0-2. Ook in de slotfase van de eerste helft kwam DAW 4 er nauwelijks aan te pas. Tom van Casteren voorkwam dat de ellende nog groter werd, door een leip boogballetje stijlvol over de lat te tikken.

Nadat we door een heerlijk kruidentheetje weer wat op krachten waren gekomen, begon DAW 4 wat feller aan het tweede bedrijf. De mouwen werden opgestroopt en Volkel kreeg iets minder tijd om het balletje rond te laten gaan. Tot echte kansen leidde dat echter niet. Na ongeveer twintig minuten ging de Schaijkse ministorm liggen en konden de rood-withemden weer wat makkelijker uit hun schulp komen. Dennis ‘sliding for life’ Geurts trok binnen de eigen 16 meter onreglementair aan de noodrem en de arbiter van dienst kon niet veel anders dan de bezoekers een penalty toe te kennen. Daarbij werd goalie Tom van Casteren de verkeerde kant in gestuurd: 0-3. De wedstrijd was gespeeld, het feit was beslecht en het kalf was verdronken voordat we de put konden dempen. Voor de vorm werden de laatste 25 minuten ook nog afgewerkt en daarin zou nog één keer gescoord worden. Tim ‘waar ik shirts zei moet het tassen zijn’ van der Linden stapte verkeerd in en liet zijn directe tegenstander daarmee de vrije loop. Die tegenstander profiteerde met een matig afstandsschot dankbaar van een klein slippertje van goalie Van Casteren en zo werd de eindstand op 0-4 bepaald.

Nu we in de eerste twee helften geen successen wisten te boeken, werd de schade in een druk bezette derde helft weer ingelopen. Een goede analyse van de wedstrijd heeft nu eenmaal tijd nodig. Volgende week wacht ons een leerzaam uitje naar de archeologische opgravingen van Margriet. Wellicht dat das Vierte dan de fossiel van een Placeoglyptosaurus in de ark mag verwelkomen.