• Gepubliceerd in Voetbalnieuws

Lang leek het erop dat het Één Vandaag verkiezingsdebat tussen Mark Rutten en Geert Wilders afgelopen zondag niet door kon gaan. Oorzaak? De beladen clash tussen Blauw Geel 4 en Das Vierte stond op het programma en door het ongekend hoge aantal ME’ers en oproerpolitie dat daarvoor op de been was gebracht, kon de veiligheid van de politici in Den Haag niet zonder meer gegarandeerd worden. Dat betekende dat er in Den Haag prioriteiten gesteld moesten worden en zo geschiedde: de wedstrijd van Das Vierte werd gewoon gespeeld.

Met de lucht van de natte streepjespoep van een Schaijkse zoneverdediger nog in de neuzen, begon Das Vierte als een kudde tamme schapen aan het duel. Dat kon ook gerust, want het ‘veld’ waarop wij onze kunsten mochten vertonen had op het omringend hekwerk na alle gelijkenissen met een schapenwei. Onze Veghelse tegenstanders waren helaas wel vanaf de eerste seconde bij de les en die ongunstige combinatie leidde in de eerste minuut al tot een tegengoal. Normaal gesproken schudt zo’n vroege tegengoal een team wakker, maar daar was dit keer weinig van te merken. Een prachtige steekpass van Lim van der Tinden luidde een nieuwe tegenaanval in en ook die werd feilloos afgerond: 2-0. Goalie Janssen vond dat nog niet genoeg en probeerde met lang getreuzel een nieuwe treffer te forceren. Hij schoot de bal uiteindelijk tegen het been van een tegenstander en daardoor leek de bal tergend langzaam over de doellijn te rollen. Gelukkig was hij niet zodanig te laat bij de les dat de bal al zó ver over de lijn was, dat de scheidsrechter dat ook echt geconstateerd zou hebben. Resumé: de bal was over de lijn, maar als gevolg van een trage grensrechter, een matig opgestelde scheidsrechter en het ontbreken van doellijntechnologie bleef het bij 2-0.

Zo’n opsteker zorgt vaak voor een ommekeer in de wedstrijd! Met volle overgave trachtte de Das Viertenaren het tij dan ook te keren. Helaas zonder al teveel succes. Drie minuten later kon een Blauw-Geler namelijk zomaar ongehinderd het hele veld oversteken, om vervolgens vanaf 21,67 meter hard uit te halen. Goalie Daan ‘Kroketten 4 Life’ Janssen was gelukkig alert en reageerde met een stijlvolle snoekduik. Teleurstellend detail was echter dat zijn handen net anderhalve maat kleiner zijn dan die van zijn papa ‘Double J’, waardoor de bal via zijn handen de kruising in vloog en het alsnog gewoon 3-0 stond. Konden de ‘Glitterende Gladiatoren’ (Suske & Wiske copyright tot maart 2024) van das Vierte daar dan niets tegenover stellen? Jawel: twee half gevaarlijke voorzetten voor het doel en een hilarische show van Daan ‘bardienstgoeroe’ Janssen, getiteld: ‘Over De Ballenvanger in 92 Pogingen’. Woorden schieten te kort om deze show de eer aan te doen die hij verdient: je had erbij moeten zijn. Halbzeit.

In de rust knoopte iedereen haarfijn in zijn oren dat het de tweede helft anders moest. Dat leek te werken, want het spelbeeld draaide volledig. Waar het spel zich in de eerste helft vooral in het voordeel voltrok van de ploeg die het rechterdoel verdedigde, was nu de ploeg die het linkerdoel verdedigde heer en meester. Onfortuinlijk genoeg lag die oorzaak bij de leidsman, die ons na het leeg slurpen van de thee van kant had laten wisselen. De Veghelaren bleven ons bestoken met gevaarlijke acties en bij één van die acties bleef Mas Bartens vanaf de middellijn ademloos toekijken. Vol bewondering liep hij mee met zijn tegenstander, totdat hij het binnen de zestienmeter genoeg vond. Een te late tackel en een valpartij later mocht Blauw-Geel aanleggen voor een – terechte – strafschop en die werd beheerst binnenkant zijnet afgerond, terwijl onze goalie op advies van de penaltynemer allang naar de andere hoek vertrokken was: 4-0. Wie overigens denkt dat onze lijnwachter een slechte wedstrijd keepte, kan dat idee snel laten varen. Met een aantal zeer goede saves voorkwam Radijs Junior hoogstpersoonlijk dat de blamage in dubbele cijfers uitgedrukt werd.

Na 86 minuten leek de ommekeer eindelijk aanstaande, toen Das Vierte haar eerste echte kans van de wedstrijd mocht noteren. Lim van der Tinden kreeg van dichtbij een niet te missen kans op de 4-1 en een Barceloniaanse escape hing al in de lucht. Helaas kreeg ‘De Verkeerde Man Op de Verkeerde Plaats’ last van een acute verlammende stress, waardoor hij de bal niet goed raakte en deze slechts met de snelheid van een geblesseerde reuzenschildpad met twee poten op de keeper afvuurde. Die keeper was daardoor vreemd genoeg niet van de leg en raapte de bal netjes op. Daarmee verspeelde Das Vierte het uitzicht op een vrijwel zeker gelijkspel en die tik kwam de ploeg niet meer te boven. Sterker nog: aan de overkant mocht de thuisploeg in de laatste seconde van de wedstrijd nog de 5-0 aantekenen, door goalie Janssen vrij eenvoudig te omspelen.

Het enige positieve dat we aan deze ochtend over dachten te houden, was dat we onze geblesseerde vedette en toeschouwer Helm zonder vervoer helemaal alleen in Veghel achter konden laten, zodat het gedurende de zuivere looptijd van Veghel naar Schaijk in ieder geval nog gezellig zou zijn in de kantine. Helaas bleek bij aankomst in Schaijk dat hij tussen tas 3 en 5 van auto 2 verstopt zat.

Tagged under Senioren