• Gepubliceerd in Voetbalnieuws

De legendarische oranjehemden van DAW 4 hadden dit seizoen al vier keer tegen een Udens ensemble gespeeld en al die wedstrijden gingen tamelijk kansloos verloren. De gigantische lading fanmail liet deze week dan ook aan duidelijkheid niets te wensen over. Met name de anonieme inzending van ene ‘J.J. Radijs’ was kristalhelder: ‘Wanneer gullie bij de rust nie minstens mi 2-0 vur stoat, dan goa ik de twidde helft gwoon lekker naar ut twedde kijken! Da ge ut wit!’ Confronterend, intimiderend en ver onder de morele gordel. Een gewaarschuwd speler telt echter voor twee en zo gingen me met 22 spelers – waarvan 11 virtueel – de groene piste op.

Ondanks de bedreigingen van J.J. Radijs begon Das Vierte erg slordig aan de wedstrijd. Met name de opbouw van achteruit was niet best verzorgd en de bezoekers konden herhaaldelijk profiteren van enkele gevaarlijke zaadballen van Burgt en Lim van der Tinden. De eerste kansjes waren dan ook voor De Rakt. Hoewel Lim zijn best deed om de uitploeg in stelling te brengen, kreeg hij het even later toch met één van hen aan de stok. Een rossige Udenaar noemde onze Lim een ‘Dikke’ en vond onze Grote JVL maar een ‘smerig menneke’. Aangezien hij in beide gevallen een punt had, leidde dat verder niet tot veel commotie.

Halverwege het eerste bedrijf kwam Das Vierte zowaar op voorsprong. Na goed doorgaan van Dennis The Menace belandde de bal bij vleugelspecialist Benjamin Derks. Die passeerde de spartelende linksback, slingerde de bal voor de pot en als een katapult dook Mas Bartens op voor zijn man, om met zijn gepolijste oranje schoentjes knap bij de eerste paal de 1-0 binnen te glijden! In het vervolg van de eerste helft wist Das Vierte de tegenstander met hard werken aardig uit de wedstrijd te houden en zo lieten we ons het bakske thee goed smaken: 1-0 am Halbzeit. Een wispelturige J.J. Radijs nokte hem daarop rap naar Ut Twedde.

Als ware het een nest kameleons, paste Das Vierte zich in de rust in een mum van tijd aan, aan de thee. Zo kwam het dat de Vermaarde Voetbaldieren slap aan de tweede helft begonnen. FC De Rakt voerde de druk op onze Oranjeosi flink op en de gelijkmaker hing in de lucht. Daar bleef hij gelukkig nog even hangen, omdat invaller Helm ternauwernood een bal van de lijn wist te halen en omdat goalie Janssen ver uit zijn kooi kwam en op die manier op de middellijn een vijandelijke aanval wist te saboteren. Uit een spaarzame aanval van Das Vierte tekende Teun ‘ben-ik-er-of-ben-ik-er-niet’ van der Zanden – met wat volgens hardnekkige geruchten vermoedelijk een mislukte voorzet met links was – zowaar voor de bevrijdende 2-0.

Dat doelpunt bleek de Vorentscheidung , want daarna hadden spelers en technische staf van FC De Rakt alleen nog oog voor randzaken als leidsman Van Maasdijk en Bart ‘zielig vlaggertje’ Janssen. Met name De Rakt-trainer Hans maakte op kostelijke manier duidelijk dat hij het voetballen hoofdzakelijk misbruikt om daarmee de frustraties van de rest van zijn week af te reageren en dat schoot bij sommige Rakt-spelers in het verkeerde keelgat. Als alle wederzijdse beloftes tussen coach en spelers na de wedstrijd daadwerkelijk ingelost zijn, moet het nog lang onrustig zijn gebleven in Uden en omstreken. Das Vierte profiteerde niet veel later. Mas Bartens liet zien dat zijn Oranje Muiltjes niet alleen bedoeld zijn om als cultsymbool in een museum aan een muur te hangen, maar dat je er ook een geweldige lange bal mee kan geven. Uit de draai bezorgde hij de bal fraai in de diepte bij The Menace, die na een goede aanname niet nadacht en direct in de lange hoek de 3-0 aantekende.

De moegestreden Grote JVL verzuimde even later om ook nog de (geflatteerde) 4-0 op het bord te zetten, maar niet lang daarna was Das Vierte toch weer trefzeker. Helm had namelijk vernomen dat zijn vriendin langs de kant stond en als je thuis niet kunt scoren dan moet je het maar op het veld doen, zo redeneerde hij wijselijk. Hij was de uitkomende doelman dan ook te slim af, troefde hem af in de lucht en kopte fraai binnen, 4-0! Correctie: 3-1! De doelman uit de vorige zin bleek namelijk goalie Janssen, waarmee het zoveelste e.d.je van Das Vierte een feit was. Daardoor niet ontmoedigd sleepte Das Vierte de zege uit het vuur. Goalie Janssen moest nog een bal op de binnenkant van de paal kijken en Thomas ‘twee truien voor de prijs van één - Burgt-look-a-like’ van Boekel kreeg het ronde leder nog in de zone van zijn neus, maar daarmee was de Udense koek op. Een knappe en verdiende 3-1 zege, die zich helaas voor 50% aan het zicht van J.J. Radijs heeft onttrokken.

Na afloop van het duel was Rakt-trainer Hans gelukkig weer bij zinnen. Althans, bij zinnen... Hij complimenteerde onze goalie vol emotie en overgave voor zijn goede optreden, waardoor een beginnende zonnesteek niet helemaal uitgesloten kan worden. Wij zien een eventueel transferbod uiteraard met de grootst mogelijke belangstelling tegemoet.

Tagged under Senioren