• Gepubliceerd in Voetbalnieuws

Het zijn roerige tijden bij Das Vierte, dat er al wekenlang niet in slaagt om zichzelf over de denkbeeldige degradatiestreep heen te loodsen. Dat ging de TC van DAW niet in de koude kleren zitten en daarom werd rigoureus ingegrepen. Hauptsturmfuhrer Van der Zanden moest zijn stokje voor de laatste wedstrijd overdragen aan gelegenheidsmanagement Reijnen/Jans, in de hoop het lek vóór de uitwedstrijd bij Festilent 3 boven te krijgen. De thuiswedstrijd tegen de Landerdgenoten werd eerder dit seizoen bloedeloos gelijk gespeeld: 0-0.

De nieuwe ‘Gullits van D’n Heuvel’ zetten de ploeg direct op scherp, door de ballen en dopjes keurig in Schaijk achter te laten. Na een ietwat gezapige warming-up met geleende ballen en dopjes, maakte Das Vierte zich op voor de strijd. Voordat het zo ver was, maakten we eerst onderdeel uit van een ontroerende musical, getiteld ‘Pasjescontrole met Happy Ending’. Nadat de leidsman eerst ZEER nauwkeurig alle pasjes had geïnspecteerd, kwamen namelijk alle spelers van Festilent even langs om ons een handje te geven. Een prachtig gebaar van barmhartigheid in deze meer en meer verbitterde wereld waarin we leven.

Na afloop van de musical bleken de blauwhemden uit Zeeland voetballend tot bijzonder weinig in staat en achterin oogde de ploeg erg kwetsbaar. Toch viel er over en weer maar weinig te noteren. Das Vierte stichtte onder aanvoering van een goed doorjagende The Menace Geurts voor het nodige gevaar, maar tot hele grote kansen kwam het niet. Raaf-seizoenskaarthouder Helm was in de eerste helft nog het dichtst bij een goal, maar helaas belandde zijn poging van dichtbij uit een moeilijke hoek op de lat. Goalie Janssen had het de eerste helft vooral druk met kijken naar klavertjes vijf, overvliegende groene tjiftjaffen en met het verzinnen van een geloofwaardig excuus voor weer een ‘Te Laat’ op zijn rapport. Een tweede 0-0 leek zich aan te dienen.

Na de thee probeerde Das Vierte de strijdbijl op te pakken waar we deze voor rust achter hadden gelaten. Dat ging niet verkeerd en al snel pakte de ploeg de vertrouwde patroontjes weer op. Zo liep de Burgt als gebruikelijk weer eens compleet uit positie, door als voorstopper om onduidelijke redenen weer eens linksbuiten te voetballen. Wonder boven wonder: dit keer werd zijn burgerlijke ongehoorzaamheid beloond! Als een heus slangenmens slingerde hij door de vijandelijke 16-meter en daarbij werd hij aangereden door een vijandelijk uitgestoken been. Burgt aarzelde geen moment en ging tegen de vlakte en de uitstekend fluitende scheidsrechter kende hem terecht een strafschop toe. De Grote JVL zette zich weer achter de bal en met de routine van een opkomende zon benutte hij de strafschop zonder problemen: 0-1!

Daarna brak een lastiger periode aan voor Das Vierte. De blauwe vijand ging aanvallender spelen en daar hadden de hard werkende oranjehemden het maar al te moeilijk mee. Nadat de Zeelanders koppend (net over) en schietend (net voorlangs) al twee keer dicht bij de gelijkmaker waren, besloot goalie Janssen dat drie keer scheepsrecht moest zijn. De door heel het seizoen zo betrouwbare doelman liet een houdbare inzet los en die kwam pal voor de voeten van een Festilentiaanse spits. Die presteerde het gelukkig om vanaf ongeveer drie meter toch huizenhoog over te schieten. Das Vierte kwam in die fase zelf nauwelijks aan voetballen toe, maar kreeg na ruim twintig minuten in het tweede bedrijf wel een vrije trap op ruim 20 meter van het doel. Leijs van Larsen had ‘in het goede doel scoren’ nog steeds op zijn Bucket List staan en ging tot ieders verbazing achter de bal staan. Toeschouwer Van der Zanden gaf de instructie om ‘hard en strak’ in te schieten, maar daar trok Leijs van Larsen zich niets van aan. Eigenwijs als een Tweede Kamerlid plaatste hij de bal beheerst met rechts over de muur in de hoek en daar had de Zeelandse doelman niet (op tijd) op gerekend: 0-2!

Dat was het breekpunt in de wedstrijd en het Festilents verzet was gebroken. Das Vierte hervond de controle over de wedstrijd en zou de score in de slotfase zelfs nog verder uitbouwen. Na weer een prima aanval van Das Vierte gaf Chefkok Jans de bal met een fraaie steekpass mee aan The Menace Geurts, die niet twijfelde en van dichtbij zijn 15e competitietreffer van het seizoen noteerde. De Gouden Schoen is op dit moment vanuit Zürich onderweg naar Huize Geurts. Ook invaller Bart ‘Studiepuntkoning’ Derks bekroonde een prima eerste seizoen bij de senioren met een goal. Na een goed doorgaan zorgde hij vlak voor tijd voor de ietwat geflatteerde 0-4.

Met deze stand op het bord en met de openingsceremonie nog in het achterhoofd, vond Teun ‘Jans’ van der Zanden dat het tijd was voor een besluitende circusact. Met de acrobatiek van Jeffrey Wammes en Youri van Gelder vermaakte hij het publiek met een prachtige uitvoering van ‘De Zeehond’. Helaas beloonde de scheidsrechter dit mooi stukje mini-theater niet met een vrije trap. Dat mocht de pijn niet drukken, want de drie punten waren binnen. Daarmee lijkt klassebehoud een feit. Dat werd na afloop natuurlijk nog erg goed gevierd in de kantine.

Das Vierte wenst u allen een hele fijne Zomerstop!

Tagged under Senioren