• Gepubliceerd in Voetbalnieuws

Nu de winter gestopt is, stopt ook de winterstop. Nadat de koetjes van Das Vierte twee weken geleden voor het eerst weer (vriendschappelijk) de wei in mochten, was het dit weekend tijd om weer eens ‘voor het echie’ de mat op te rennen. Dat gebeurde in Vinkel en het was te danken aan de enige echte Peter van Leijsen dat ons wagenpark over voldoende zitplaatsen beschikte. Bijkomend voordeel: het was een grote auto, waar minimaal drie punten in de kattenbak paste.

Na een grondige pasjescontrole bleek al snel dat niet iedereen de winterstop achter zich gelaten had. Onze voormalige frietbakker van de Hoevestraat probeerde een aflevering van All Stars te laten ruiken aan het jaaroverzicht van Koefnoen en schutterde er vrolijk op los. De thuisploeg had de hele eerste helft het betere van het spel en toch werd het bijna 0-1: Backske-Bart krulde de bal buiten bereik van de keeper, maar vond daarbij in één poging twee keer de lat. Ook Chefkok Jans kwam in een prima scoringspositie, maar was te bang om zijn linkervoet te breken en besloot zijn actie daarom met een rollertje.

Nadat Jaan Danssen al twee keer compleet onder de bal door gevlogen was, besloot hij de derde keer geen risico te nemen. Vol overtuiging stompte hij de bal na ruim een half uur kundig buiten bereik van de vijandelijke spits. Onbenullig detail: hij bevond zich op dat moment ongeveer 27 meter buiten het strafschopgebied, waar ook keepers beter met hun handen van de bal af kunnen blijven. Met een gele kaart kwam Jaan nog aardig weg, maar dankzij de nieuwe spelregels mocht hij daardoor wel ten minuten vanaf de zijlijn toekijken. Reservekeeper The Derksenator vulde zijn taak prima in, maar kon niet voorkomen dat het na vijf minuten door een goed geplaatste boogbal toch 1-0 voor de Vinkelaars werd.

Vlak voor de thee sloeg Das Vierte in ondertal bijna direct terug. Rickett van de Helm stoomde op over de linkerflank en leverde een puntgave assist af, maar De Grote JVL wist zijn grote teen bij de tweede paal niet tegen de bal te drukken. Fuut-fuut-fuuuuut. Halbzeit


Vroeg in de tweede helft kreeg das Vierte weer een grote kans op de gelijkmaker. Een Vinkelse Veltmanniaanse terugspeelbal werd door de goalie van EVVC voor de lijn weg getikt, terugspeelbal! Daar kon zelfs een thuisfluiter niet om heen, maar in plaats van een rode kaart – het opzichtig voorkomen van een doelpunt – of een gele kaart – hands! – hield hij het bij een indirecte vrije trap in de zestienmeter. Die leverde helaas geen sodemieter op. Uit een vrije trap vanaf ruim twintig meter wisten de gastheren even later wel knap te scoren: 2-0. Een koude douche, die even later nog veertien graden kouder werd. Een EVVC-middenvelder mocht kinderlijk eenvoudig dwars het veld oversteken en omspeelde daarna net zo eenvoudig onze terug gekeerde doelwachter: 3-0.

Tijd om het Torfantom binnen de lijnen te brengen. Tegelijk met hem viel ook Dennis Geurts in. Die kloste er zoals gebruikelijk flink tegenaan en dat leverde hem al snel een eerste kans op. Vanaf ruim twintig meter liftte hij de bal met een boog over de kansloze kiepert van EVVC en Das Vierte mocht weer even hopen op een resultaat: 3-1! Daarna ging het rap op en neer. De ruimdenkende oranjehemden – het tintje blauw is helaas nog niet opgeleverd – vonden het sneu om de sippe Vinkelaren over het veld te zien treuren en legden hen daarom geen ene ministrobreed in de weg. Met de ingewikkeldheid van een aflevering van Tik-Tak en Sesamstraat en de handelingssnelheid van een geblesseerde naaktslak wisten de bezoekers daardoor ultra simpel de 4-1 aan te tekenen.

The Menace bracht de ‘spanning’ even later nog heel even terug na een goede voorzet van The Derksenator (4-2), maar dat laatste restje hoop werd binnen anderhalve minuut alweer om zeep geholpen. De middenvelder van EVVC had de middag van zijn leven en kon weer ongestoord het veld oversteken: 5-2. Op aangeven van Mister Bookmaker wist The Menace bijna ook nog de 5-3 aan te tekenen, maar dat bleek net teveel van het goede. Even later floot de leidsman af, waardoor het degradatiespook nog steeds hardnekkig en onheilspellend rond Das Vierte waart.

Na afloop van de verloren wedstrijd was de gifbeker nog niet leeg. Daarbij vormden de fluwelen design-sokjes van Thermo Thomas van Boekel het bedenkelijke hoogtepunt. Het dieptepunt was vermoedelijk de opvallende gevel van een pand in Heesch, waarop chefkok Jans om onbegrijpelijke redenen in XXXXL formaat was afgebeeld. Dat kon er ook nog wel bij.