• Gepubliceerd in Voetbalnieuws

Van jongs af aan wordt het er in Schaijk en omstreken al met de paplepel ingegoten: alle kooie weind komt uit Herpen. Met die gedachte in het achterhoofd, verzamelden de veddetten van het newborn Das Zehnte zich voor de zekerheid ruim voor aanvang van de uitwedstrijd tegen Herpinia 5 in de kantine. Althans: de bijna voltallige selectie. Robinho van der Ven verzette zich als ware hardcore stadionsupporter tegen de combiregeling en sloot uit principe een kwartiertje later in zijn uppie aan in de file naar Koolwijk-Oost.

Volstrekt lam geslagen na een intensief robbertje 5 tegen 5, hingen de meesten Das Zehntenaren het eerste kwartier hijgend over de denkbeeldige boarding. De thuisploeg profiteerde daar dankbaar van en na 11 minuten kopte de lokale linksbuiten het witte leder tegen de touwen. D’n Steef, voor wie na het afgelopen seizoen met meer dan 100 tegengoals een officiële aanvraag voor achternaamswijziging (Visser, red.) is ingediend, stond erbij en keek ernaar. Daardoor niet ontmoedigd, trokken onze oranje-blauwe legendes in wording dapper ten strijde en dat loonde al rap: met een bekeken schuiver stuurde soesjeschef Jans de Joeynator weg, die koelbloedig via de binnenkant van de paal afrondde: 1-1! Dat bleek de opmaat voor een sterke fase van Das Zehnte, dat er vlak voor het aanrukken van een klef en slap bakske thee nog een schepje suiker bovenop deed. Slalommend als Alberto Tomba in zijn betere jaren, soleerde sergeant Zegers als kapitein der strijdkrachten door de vijandelijke linies, om oog in oog met de goalie een leipe lop uit zijn rechterschoen te toveren. De keepert sprong met een kracht van 3 op de schaal van Bierviltje, maar kon daarmee het onheil niet afwenden: 1-2! Halbzeit.

Direct na de rust dacht Das Zehnte zichzelf op rode rozen te spelen, toen de thuisploeg opnieuw stof moest happen. “Glen Willem ‘s!”, zo schreeuwde chiller tijdens de Halftime Show als een gefrustreerde rivierkreeft door het kleedhok. Dat was aan geen dovemans oren besteed en vanaf de hervatting eiste Glen de bal direct een keertje of 41 op. Bij de 37e keer kon het thuispubliek de witte zakjes al uit de zakken rollen: op aangeven van Comice du Doyenne van Dijk zigzagde hij als een opgevoerde Ronaldinho op de uitkiepert af, die zich na de vijfde schaar compleet geduizeld twee straten verderop op een kruk in Haarsalon JP waande: 1-3!

Op rode rozen vallen tranen, zo leerde rasartiest Frans Bauer ons in de jaren ’90 al en die tegeltjeswijsheid kwam ook nu weer zijn gelijk halen. In een tijdsbestek dat de Koning nodig heeft om zich tijdens de Troonrede drie keer te verspreken, lag de bal alweer twee keer in het Schaijkse netje en zo konden de gretige Das Zehntenaren weer vooraan beginnen met hun zoektocht naar de eerste driepunter van het seizoen. Met name de pijnlijk gehoekte sliding van Veldkapitein Zegers en de veel te harde terugspeelbal van Mark ‘nog effe en ik ziever net als onze Rick’ van de Burgt, deden daarbij de krulspelden uit de haren van het massaal uitgereden Schaijkse uitpubliek vliegen.

Ook ‘wie zoekt, zal vinden’ prijkt in de Hall of Fame van tegeltjeswaarheden, De raceteven van Das Zehnten zochten dan ook met Paasachtige passie naar de winnende treffer en mede door het steeds meer knarsen van de seniorenknieën van de tegenstanders, werden de Herpinianaren steeds verder terug gedreven. Bij een corner schoof Kevin ‘de Lus’ tegen beter weten in door naar het front, om daar zijn prominent aanwezige kupke tegen het balletje aan te mikken. Als een getrainde torenvalk zweefde hij hoog boven alles en iedereen uit, om daar zijn hoofd als een soevereine vorst tegen de bal te zetten. Helaas ging die bal 4 meter naast, maar door een wonderlijk uitgestoken been van een simpel thuisbackske, belandde de bal op wonderbaarlijke manier toch tussen de palen en achter de kiepert: 3-4!

De Herpense tank was leeg en met lede ogen zag de leidsman in het zwart dat zelfs 17 minuten extra tijd niks meer aan de stand zouden veranderen. Hij besloot het daarom voor gezien te houden, zodat hij wellicht nog de ontknoping van het WK Wielrennen mee kon pikken. Zo gingen de eerste drie punten in de Schaijkse tassen mee naar huis. Volgende week treedt Das Zehnte tegen Berghem aan om dat aantal te verdubbelen. Komt dat allen zien.

NB
Doordat de verslagschrijver niets van de hele wedstrijd gezien heeft, kan over de inhoud van het verslag volop worden gecorrespondeerd.