• Gepubliceerd in Voetbalnieuws

De witte zakdoekjes vinden de laatste weken gretig aftrek bij De Marskramer. Directe aanleiding is de beroerde uitslagenreeks van onze lokale voetbaltrots: Das Zehnte. Met nul punten uit de laatste veertienduizend wedstrijden begon het geduld van onze anders zo trouwe achterban zo langzaamaan te versplinteren, zodat alleen een overwinning het vege lijf van De Chiller nog kon redden. Geluk bij een ongeluk: Das Zehnte mocht dit weekend uitgerekend aantreden tegen het nog puntloze EGS 12, een ploeg die tijdens onze bekercampagne al op een (kleine) nederlaag werd getrakteerd.

Toen de grootste verbazing over het op tijd arriveren van de gebroeders Van Hal was gaan liggen, stond de Chiller alweer voor een volgende uitdaging: stervlaggenist Lijk van Lith was afwezig. Nu de objectieve vlagverdeelsleutel luidt “De witste vlagt”, was bij afwezigheid van ons lijk Mister Bookmaker de dankbare pisang. Met het wegcijferend vermogen van een afgestudeerd altruïst nam hij echter zonder commentaar de vlag ter hand, om met het natuurlijk gezag van een doorgewinterde leraar Frans, 96 minuten lang de ballen uit zijn broek te vlaggen.

De kelderkraker tussen EGS en Das Zehnte was de hele wedstrijd aardig in balans, maar met name Das Zehnte stichtte via enkele knappe tegenstoten het meeste gevaar. Het liet zich daarbij niet afleiden door de statige en eigengereide leidsman, die er met name wat betreft het leerstuk ‘hands’ een geheel eigen lezing op nahield. Gelegenheidszehntenaar Burgt sr. dacht de beste man even te slim af te zijn, door na een stijlvolle buiteling de meest onterechte penalty sinds de invoering van de strafschop te claimen, maar tot meer dan een bijzonder kansrijke nominatie voor de Theo d’Or leidde dat niet. Nadat de leidsman kort voor de theepauze opnieuw niet affloot voor een opzichtige handsbal, ging Capitano Zeger met de beste man in het zwart in gesprek. Dat ‘gesprek’ duurde ongeveer 9 seconden, waarna de Zeger het restant van de eerste helft met een Gelbe Karte op zak vanaf de zijlijn mocht toekijken. Halbzeit.

Als gevolg van de alsmaar toenemende druk op ons diep gekoesterd technisch hart, zijn de lontjes van een aantal gevoelige spelers in onze Selecao niet meer zo lang als ze geweest zijn. Zo kon het, dat het tijdens ons kwartiertje theetijd tot een onderling spelersfittie kwam, dat gelukkig al snel in de kiem werd gesmoord. In verband met het unierechtelijk beschermd recht op privacy van de betrokkenen, worden de namen van kokkieloze Peppie en Van Hal jr. hier niet vermeld.

Of het daarmee van doen had, dan wel met het uitvoerig uitrusten van de Zeger, is niet bekend, maar Das Zehnte stoomde in de tweede helft dominanter uit de startblokken dan het dit hele seizoen heeft gedaan. EGS werd van het virtuele kastje naar de virtuele muur gestuurd. Ook Van Hal sr. deelde in het geluk en strooide met de ene geslaagde actie na de andere. Toch kwam Das Zehnte tegen alle verhoudingen in alsnog bijna op achterstand, toen een vijandelijke spits de bal vanaf hoek zestienmeter in de verre hoek op het aluminium liet landen. Eenmaal van die schrik bekomen liet Das Zehnte zich echter de Emmentaler niet meer van van het tijgerbrood beroven. Geïnspireerd door de vijand nam Conference van Dijk even later de paal aan de overkant van het veld onder vuur en een klein kwartier voor tijd kreeg Das Zehnte alsnog het zeer verdiende loon naar het noeste werk: na een fijne bal van Burgt jr. sloeg Jeroen ‘Caspers het spookje’ onnavolgbaar aan de wandel met het witte leder, om uiteindelijk in de korte hoek feilloos binnen te prikken: 0-1!

Ondanks een minimaal slotoffensiefje van de thuisploeg kwamen de drie punten daarna niet meer in gevaar, zodat selecao en technische staf met een goed gevoel terug naar Schaijk konden reizen voor een kort bezoekje aan de jaarlijkse Wildwinterkermis. Daar werd na een pilsje of anderhalf eindelijk het al maandenlang rondzingend mysterie van de roze tangaslips en hemels blauwe voetbalpanty’s van de Zeger onthuld: Ruud en Sanne blijken in het diepste geheim te zijn gestart met een spannend uitwisselingsproject. Daarover ongetwijfeld later meer, uiteraard opnieuw binnen de grenzen van wat volgens Grondwet en Algemene Verordening Gegevensbescherming zonder consequenties met derden gedeeld kan worden.

Gastspelers, veel dank voor het meedoen en tot volgende week.