• Gepubliceerd in Voetbalnieuws

Waar Schaijk pas op 17 februari tot Moesland wordt omgedoopt, mochten de dappere leeuwen van Das Zehnte al een weekje eerder ervaren hoe het is om voor joker te lopen. Vijand van dienst was namelijk de ongeslagen koploper Berghem Sport 8, een collectief van atletische broekies dat tot dusver pas twee punten liet liggen. Met een gemiddelde leeftijd van 18,7 had driekwart van de Bergse selectie een buitenechtelijk kind van de Zeger kunnen zijn, die tot dusver helaas hardnekkig ontkent.

Om de huiscolumnist van DAW voor het blok te zetten - zie daarvoor de column in de DAW'er die later deze maand verschijnt - mochten de gladiatoren van Das Zehnte aantreden op het hoofdveld. Een groene, plat gelopen kunstgrasmat, die menig rug en gewricht van de geroutineerde oranje-blauwe selectieleden op maandagochtend deugd zal hebben gedaan.

Das Zehnte kwam geconcentreerd uit de startblokken en liet de hindes van Berghem Sport veel enthousiaste meters maken, zonder echt gevaarlijk te worden. Aan de overkant counterde Das Zehnte zich na ongeveer 20 minuten naar de eerste niet te missen kans van de wedstrijd: nadat hij even daarvoor nog een flinke kans had gemist, werd onze Wille in alle heviggeit naar de vlakte gewerkt, waardoor de Oost-Europese leidsman niet anders kon dan naar de stip wijzen. Met de kalmte en beheersing van de Dalai Lama joeg soepwarmer Jans de bal feilloos in het dak van de goal: 0-1!

Lang mocht die pret niet duren, want anderhalve minuut later waren de rollen alweer omgedraaid en stond het 2-1 voor de bezoekers, die uit niets lieten blijken dat ze nog moe waren van het Vormsel dat hen eerder in de ochtend nog was toegediend. De thuisploeg zou voor de thee nog twee keer het netje laten bollen, waarna ook onze trouwe supporters Gerda en Theo wel weer wisten hoe laat het was: kwart voor 1.

Na de ranja kwamen de noeste strijders van Das Zehnte onverminderd strijdbaar uit de catacomben. Met de onverzettelijkheid van een Gallische enclave werd de vijand elke mogelijk denkbare strobreed in de weg gelegd, wat niet kon voorkomen dat het na ruim een kwartier in de tweede helft toch 5-1 werd. Even daarvoor had Mister Bookmaker de spanning nog een beetje terug kunnen brengen, maar na een FrankdeBoereske opening van Glen Willems stond zijn suikerbeen onvoldoende scherp afgesteld.

Toen kokkieloze Peppie nog even met Badr Hariaanse overtuiging een openstaande rekening had vereffend met de lokale rechtsback, vond de scheids het wel een keer mooi geweest. Met een draaglijke 5-1 nederlaag (Berghem won een week eerder nog met 13-0 van het achtste van de Weversrijkers) kon het vizier van Das Zehnte worden gericht op een korte derde helft, ter voorbereiding op de benevelde calamiteitenverzameling die ook wel 'Kroegentocht' wordt genoemd.